Pagina's

zaterdag 19 januari 2019

Het simpele tuig van een kajakzeil

Hier zien we het simpele tuig van een goed kajakzeil. In dit geval een Flat Earth-zeiltje, maar een Falcon-zeiltje heeft grotendeels dezelfde aanpak. De bediening kan volledig vanuit de kuip, met twee lijnen van ongeveer 3 millimeter.




In opgevouwen toestand ligt het zeiltje plat aan dek. Voor het opzetten gooi je de mast omhoog en tegelijk trek je aan de voorstag. Staat het zeil rechtop dan zet je de voorstag vast in het klemmetje. De zijstagen en achterstag staan nu automatisch strak. Trek de schootlijn aan tot de gewenste lengte en zet die ook vast in het klemmetje. Klaar is kees.
Het platgooien gaat nog eenvoudiger: trek de voorstag los uit het klemmetje en het zeil valt vanzelf naar je toe. Bundel het zeiltje samen, doe er een elastiek overheen om het zeil vast te zetten en klaar.

De mastvoet is zo gemaakt dat je
  • deze er gemakkelijk af kan halen zodat het complete zeiltje van de boot komt,
  • deze in alle richtingen kan draaien. Zowel horizontaal als verticaal. Driedimensionaal dus.
Mastvoetje van een Flat Earth-zeiltje.



Het onderste plaatje moet permanent worden vastgezet op het dek met twee boutjes en moertjes. Het bovenste plaatje met rubberen steeltje draai je op de onderplaat. Het mastje zit over het rubber steeltje heen geschoven. Dit kan er niet afvallen zolang de zijstagen vastzitten. Uiteraard koppel je de zijstagen en achterstag af als je het zeiltje wilt weghalen.


Foto: flatearth kayaksails

Hier zien we een standaard Flat Earth-zeiltuig in het echt. De rode voorstag loopt over een wieltje helemaal terug naar de kuip. De zwarte lijn is de schoot om de zeilstand te bepalen. Ook deze loopt naar de kuip. 
Let op het zwarte stuk elastiek in de voorstag, vlakbij de mast. De mast kan hierdoor wat achteruit rekken bij harde windstoten, waardoor er speling op de zijstagen komt. Het zeil zal dan iets opzij hellen om de plotselinge druk op te vangen. Ik heb dit ook gedaan in het begin maar heb het elastiek al gauw verwijderd. Een wiebelige mast betekent ook snelheidsverlies doordat veel wind over het schuine zeiltje zal wegvliegen. Na verloop van tijd kan je de rukwinden zelf wel opvangen met een beetje leunen. Zo blijft je zeil rechtop voor maximale windgrip.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten