Pagina's

maandag 21 januari 2019

Interessante links


www.seakayakphoto.com
De Schot Douglas Wilcox heeft een geweldige blog over kajakken in het algemeen en kajakzeilen in het bijzonder. Talloze toertochten en zeer veel aandacht voor de techniek van peddelzeilen en manieren van tuigen. Alleen over Flat Earth-zeiltjes.

www.flatearthkayaksails.com.au
De officiële site van Flat Earth. Zie ook YouTube, onder 'Flat Earth kayak sailing'.
De importeur van Flat Earth zeiltjes, gevestigd in Engeland.

www.falconsails.com
De officiële site van Falcon Sails, met veel technische informatie over zeiltjes, mast, giek, handige knopen voor kajakzeilers en een ontwerppagina waar je alvast je eigen zeiltje kunt ontwerpen (alleen de baankleuren). Plus een verwijzing naar facebook met reacties van klanten. En daar weer reacties op van Patrick Forrester, de man achter Falcon Sails. Zie ook YouTube, onder 'Falcon Kayak sailing'.

De zeiltjes van Sea Dog uit Australië lijken erg op die van Flat Earth, maar zijn te koop voor zo'n 250 euro dankzij de momenteel lage Australische dollarkoers. De verzendkosten zijn rond de 30 euro. De kwaliteit lijkt mij ook goed. Kenmerk van Sea Dog zijn de twee sprieten in plaats van één, hoewel Flat Earth die nu ook heeft. Door de dubbele sprieten en dus dubbele knik in het achterlijk heeft het zeiltje ietsje meer oppervlak (1 m2) zonder meer hoogte. Dat laatste is belangrijk om te voorkomen dat het zeiltje in platte toestand te ver langs de kuip komt te liggen wat het peddelen zou kunnen hinderen. 
De Sea Dog Commander heeft geen ingenaaid giekje maar een 'losse broek', ofwel een onderlijk dat alleen bij de mast en aan het uiteinde aan de giek is bevestigd. Je kunt hierdoor het zeiltje wat stellen door de bevestiging aan de giek iets losser te zetten. Dat levert een wat boller zeil op, goed voor ruime koersen. In de praktijk neemt vrijwel niemand die moeite. 
Flat Earth heeft ook een zeiltje met losse broek, de Foot Loose. Beide zeiltjes zijn wat responsiever en bij stevige wind geschikt voor gevorderden.

Van een onzer leden, Nena Vandebroek, van de Rotterdamse kanovereniging Never Dry. Met een mooie blog over toertochten wereldwijd en in Nederland. Speciale aandacht voor waterloopkundige bouwwerken in ons land (Nena is hydrografisch ingenieur).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten